24 листопада 2016, 11:44, Україна

Через відсутність сівозмін якість зерна щороку падає

Такий коментар зробив УНН начальник відділу збуту та ЗЕД компанії JNL Сергій Кирієнко. За його словами, низькі якісні показники пов’язані не лише з погодними умовами.

«Насамперед це йде від державного законодавства — це відсутність закону "Про сівозміну": ніхто не контролює, що і як вирощується. Держава не регулює кількісні і якісні показники використаних пестицидів. Вся країна вирощує ріпак, соняшник та кукурудзу. Все це виснажує наші землі, вони бідніють. Звідси і йде перша ступінь не якісної сировини» - розповідає Сергій Кирієнко.

Серед інших причин він назвав також халатність аграріїв до технологічного процесу виробництва й обробки врожаю. Переважна більшість господарств не стежить ані за якістю посівного матеріалу, ані за походженням і кількістю добрив. Післязбиральне доведення зерна до кондицій – очистка, калібрування – теж не проводяться. Тому, наприклад, українське зерно гороху жовтого, де сміттєва та зернова домішка складає до 10%, не може конкурувати на світовому ринку з канадським, в якому ці показники не перевищують 2%.