18 квітня 2020, 09:00, Україна

Погодні умови обумовили інтенсивну втрату вологи на полях

Про це пише ukrinform.ua.

«Протягом місяця утримувалася нехарактерна для березня надзвичайно низька вологість повітря, яка упродовж 7-17 днів знижувалася до 16-30%. Внаслідок цього при посиленні вітру до 5 м/с і більше спостерігалися суховії, які пригнічували рослини. У південно-східних районах відмічалися слабкі пилові бурі. Погодні умови обумовлювали інтенсивну витрату вологи з верхніх шарів ґрунту. Хоча, завдяки періодичним зниженням температури, верхній 0-10 см шар ґрунту до кінця березня на більшості площ ще був достатньо зволожений. Одночасно значно збільшилися площі, де цей шар ґрунту вже майже зовсім сухий. В окремих районах західних областей на піщаних та супіщаних ґрунтах навіть спостерігалося пересихання 5-сантиметрового верхнього шару ґрунту, що затримувало та ускладнювало проростання насіння та утворення сходів ранніх ярих зернових та зернобобових культур», — зазначають агрометеорологи.

За їхньою інформацією, у березні в багатьох районах південних областей країни не було жодного ефективного дощу, внаслідок чого на більшості посівних площ запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту оцінювалися як найнижчі для ранньовесняного періоду. Найгірша ситуація спостерігалася в Одеській області, де запаси вологи у 2-3 рази менші середніх багаторічних показників. На півдні та у центральних районах області — ранньовесняна засуха. Загалом, ситуація виглядає доволі тривожною.

За даними Укргідрометцентру, зволоження верхнього (10 см) шару ґрунту станом на 13 квітня 2020 року майже по всій території України — «слабко зволожений та сухий». Добре зволожених ділянок практично немає.