17 квітня 2020, 09:00, Посівна

Подекуди через посуху аграрії змушені пересівати озимі культури ярими

Цьогоріч у господарствах попрацювали оперативно, в дуже короткі строки посіявши ячмінь, овес, горох та яру пшеницю. Тепер взялися за пізні культури — соняшник, сою, кукурудзу та цукровий буряк. Загалом ярими в області планується засіяти близько 575 тис. га, пише golos.com.ua.

Аграрії забезпечені всіма необхідними матеріально-технічними ресурсами для швидкої кампанії. Єдине, чого бракувало — вологи.

З посухою боролись, боронуючи поля. Але такі заходи агротехніки не скрізь допомогли озимим посівам. Хоча після зими про їхній критичний стан мови не було, з початком квітня ситуація змінилася. Деякі господарства вже заявляють про те, що озимий ріпак висох просто на очах. Приміром, у Красилівському районі 300 га ріпаку передискували і поле засівають кукурудзою. Не витримало посухи і поле з озимим житом — воно стало порожнім.

Крім того, фахівці констатують вкрай незадовільну фітопатологічну ситуацію, коли практично вся група зимуючих бур’янів присутня на полях, спостерігається активне ураження озимих культур хворобами та ранній вихід шкідників з місць зимівлі.

За даними останніх обстежень Департаменту АПР Хмельницької ОДА, 90% посівів озимих зернових перебувають у доброму та задовільному стані. Гірший стан з посівами ріпаку, адже понад 10 тис. га площ підлягає пересіву.