15 квітня 2020, 10:00, Україна

Початок квітня в Україні видався сухим та бездощовим — Метео Фарм

Натисніть для збільшення

За даними моніторингу Метео Фарм, середня температура повітря протягом даного періоду в східних, північних та центральних областях перебувала в межах +7…+8°С, на Заході та Півдні — +8…+9°С. Максимально температура підіймалась до +24°С у Одеській області. Також високими температурними показниками +22…+23°С відзначились Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька, Запорізька та Дніпропетровська області. Максимальні температури зафіксовано в кінці першої декади з 8 по 10 квітня. Мінімально температура опускалась до -5°С в Сумській області, та досягла майже такої ж позначки в Чернігівській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Кіровоградській та Черкаській областях.  На решті території мінімальна температура перебувала в межах -4…-3°С морозу. Мінімальні температурні показники припали на початок першої декади, а саме 1 квітня був найпрохолодніший день на території усієї країни.

Натисніть для збільшення

Середньодобова температура ґрунту на Сході та Півночі коливалась в межах від +7 до +8°С, в центральних та західних областях +8°С. В південних областях середньодобова температура склала +8…+9°С. Мінімальна температура ґрунту на території України зафіксована в Одеській, Вінницькій, Черкаській областях та досягала -2°С морозу. До -1°С морозу температура опускалась в Житомирській, Київській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій та  Дніпропетровській областях.

Натисніть для збільшення

У порівнянні з березнем швидкість та пориви вітру стали значно слабшими. Середня швидкість вітру перебувала в межах 3-4 м/с. Максимальна швидкість вітру 12 м/с зафіксовано в Київській, Житомирській та Запорізькій областях. В Чернігівській, Харківській, Одеській, Херсонській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях швидкість досягала 11 м/с, на решті території 8-10 м/с. В північних областях панував західний вітер, на Півдні південний, на решті території південно-західного напрямку. Атмосферний тиск коливався в межах від 766 до 768 мм.рт.ст.

«Рівень зволоження ґрунту за першу декаду квітня знизився. Такі низькі показники як правило відмічаються в літній період, але наразі весна. Отже, слід сподіватися на рясні опади, адже без опадів маємо ризик втратити великі обсяги врожаю. Найнижчий рівень зволоження ґрунту 17-19% зафіксовано в Миколаївській, Одеській, Херсонській, Вінницькій та Черкаській областях. Краще зволожені землі Львівської та Закарпатської області 23%», — повідомили в Метео Фарм.

Показник вологості повітря в південних областях становив 40-43%, на Заході, Сході та Центрі  42-49%. В Північних областях 45-52%.

Натисніть для збільшення

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.