10 квітня 2020, 15:00, Техніка

У Väderstad розповіли про простоту та універсальність нового концепту технології висіву

Про це пише Traktorist.ua.

Новий концепт по технології процесу висіву представлений, насамперед, універсальністю сівалки для насіння будь-якого розміру та маси. Машина є автономною. Приведення механізму в дію, зокрема висівного пристрою, забезпечується генератором.

Сівалка характеризується простим доступом до висівного апарату. Для доступу необхідно лише зняти фіксатори та прибрати захисну кришку. Демонтаж висівного диска відбувається шляхом притискання диску до корпуса і поворотом фіксатора. Значно спрощує обслуговування наявність прямого електроприводу.

Система контролю норми висіву представлена датчиком, який контролює пропуски та двійники, подаючи інформацію оператору по кожній висівній секції. Очисні зірочки дозволяють очищати отвори диска від засмічення. Диски створені з антистатичного армованого пластику. Система Powershot (точний постріл) представлена трубкою невеликого діаметра для реалізації прольоту насіння зі швидкістю 17 м/с під тиском 3,5 кПа незалежно від розміру та форми насіння.

Оснащення сівалки бункером для внесення добрив місткістю 5000 л або 3000 л. Дозування відбувається за допомогою електромоторів. Висів добрив відбувається дискоанкеровим сошником, який працює за принципом стискання пружини з можливістю регулювання положення притискного зусилля. Ексцентрикова шайба забезпечує глибину занурення сошника від 2 до 9 см. Котушка висіву добрив виготовлена з гуми здатна дозувати добрива одразу на два або три сошники. Пелюстки котушки розміщені у шаховому порядку, що забезпечує подачу добрив у обсязі 350 кг на швидкості 15 км/год.

«Ми рекомендуємо проводити сівбу соняшника на швидкості 14-15 км/год, кукурудзу — на 16-17 км/год, цукрового буряка — на 12-13 км/год», — розповів Валерій Кремсал, інженер з впровадження нової техніки і технології компанії Väderstad

Варта уваги також опція гідравлічного довантаження крил для рівномірного розподілу ваги агрегату. Серед інших особливостей оснащення є телескопічна колісна вісь, яка забезпечує переведення сівалки з транспортного положення у робоче. Вона також забезпечує рух коліс чітко у міжрядді для забезпечення якісного проростання насіння.

Система електронних засобів управління сівалкою Е-Сontrol дозволяє повністю контролювати процес висіву як вдень так і вночі. Також вона дає можливість під’єднуватись сівалці до навігаційних систем за допомогою терміналу Isobus трактора та працювати в автоматичному режиму вимикаючи висівні секції в місці, де вже проведено висів або здійснювати диференційований висів насіння, добрив.