18 квітня 2017, 09:57, Насіння

Прийнято нові глобальні стандарти в сфері безпеки насіннєвого матеріалу

Керівний орган Міжнародної конвенції з карантину та захисту рослин (МКЗР) та Комісія з фітосанітарних заходів (КФЗ) прийняли новий стандарт на своїй 12-й сесії в Інчхоні (Республіка Корея), яка завершилася 13 квітня, повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація Об'єднаних націй (FAO).

У повідомленні FAO зазначається, що стрімке зростання торгівлі сільськогосподарською продукцією через інтернет-ринки ускладнює країнам контроль за всіма партіями сільськогосподарської продукції — великими або маленькими — на наявність в них шкідників і хвороб.

Особливу занепокоєність викликає загроза передачі шкідників за допомогою насіння. На відміну від інших сільськогосподарських продуктів, призначених для споживання, таких як пшениця, ячмінь або сочевиця, насіннєвий матеріал викликає найбільшу стурбованість, оскільки він призначений для посадки і існує велика ймовірність того, що будь-які шкідники, яких він принесе з собою, можуть вижити на новому грунті і розмножуватися після посіву.

Насіннєві компанії часто здійснюють програми з розведення насіння в різних країнах, щоб виростити більше одного врожаю за сезон. Це насіння потім відправляється в усі куточки земної кулі для очищення, обробки, тестування і упаковки, перш ніж його продадуть і відправлять знову, іноді після тривалого зберігання. Його кінцевий пункт призначення може бути невідомий в момент експорту з країни походження.

МКЗР переконана, що введеня нових стандартів в поширенні насіннєвого матеріалу допоможе у вирішенні проблем голоду в країнах Африки та Азії, адже розраховувати на високий урожай місцеві фермери можуть лише за умови використання здорового насіння.

«Ці стандарти, засновані на консенсусі, є найбільш ефективним способом запобігання поширенню шкідників рослин на нові території і запобігання їх шкідливих впливів на рослини, а також біорізноманіття, продовольчу безпеку і торгівлю», — сказав Жінгуян Ксіа, Секретар МКЗР.