9 квітня 2020, 17:15, ЗЗР

За скасування позовів щодо реклами Раундапу Bayer сплатить 39,5 млн доларів

Відповідну угоду було укладено в окружному суді м. Канзас-Сіті (США). Про це пише bloomberg.com.

Одним з результатів угоди стало те, що з супровідної інформації (етикетка та інструкція) в препараті Раундап вилучать слова про те, що гліфосат впливає лише на рослинні ензими. Річ у тім, що споживачі виступили зі звинуваченням у тому, що хімічний вплив препарату на ензими виявлено у людей і деяких видів тварин. Вони припустили, що гліфосат уражує ензими людей і тварин, які підтримують імунну систему, сприяють травленню і мозковій активності, ставлячи під сумнів твердження Monsanto про те, що діюча речовина уражує лише рослинні ензими.

Крім того, зараз проти компанії Bayer подано близько 13 тис. позовів зі звинуваченням у тому, що Раундап викликав рак у його користувачів. У свою чергу Bayer заперечує канцерогенність гліфосату.

Після того, як компанія Bayer програла три процеси в Каліфорнії на загальну суму 191 млн доларів, вона погодилася відкласти розгляд інших судових справ щодо Раундапу, щоб провести додаткові переговори. Було відкладено щонайменше півдесятка судових справ, розгляд яких був запланований на перший квартал року.

З червня 2018 року, коли компанія придбала Monsanto, акції Bayer подешевшали на 47% через зростання втрат внаслідок судових процесів і збільшення кількості нових позовів. Втім, наразі акції компанії почали зростати в ціні з огляду на перспективи досягнення мирних угод з позивачами найближчим часом. Прогнозується, що такі угоди обійдуться компанії у 10-12 млрд доларів.