6 квітня 2020, 14:00, Україна

Видатки на вітчизняну аграрну науку скоротять на 200 мільйонів гривень

Таку думку висловила Ольга Ходаківська, завідуюча відділом земельних відносин та природокористування Національного наукового центру «Інституту аграрної економіки», доктор економічних наук, передає liga.net.

«Без перебільшення нехтування наукою загрожує продовольчій безпеці громадян нашої держави, як ланцюгова реакція потягне за собою остаточне руйнування матеріально-технічної бази досліджень та спричинить нову хвилю відтоку талановитих молодих наукових кадрів», — вважає експерт.

Цього року українську аграрну науку очікує таке ж урізання. Через секвестр бюджету видатки планують скоротити на 200 млн грн, залишивши фактично половину від запланованого обсягу (429,34 млн грн).

«Фінансування аграрної науки, варто зберегти у повному обсязі, оскільки від результатів її діяльності значною мірою залежатиме те, наскільки безболісно ми зможемо адаптуватися до нових пандемій та інших глобальних викликів, які досить гостро стоять перед людством уже сьогодні і на превеликий жаль значною мірою підсилюватимуться в майбутньому», — вважає Ольга Ходаківська.

За її словами, минулого року середня заробітна плата одного науковця по мережі науково-дослідних інститутів аграрного спрямування становила 4100 грн, що навіть менше мінімально встановленого рівня.

«Через це та у зв’язку з фінансовими труднощами попередніх періодів розпочався масовий відтік талановитих кадрів з наукових установ системи НААН», — підсумувала науковець.