3 квітня 2020, 09:00, Україна

Березневі температури перевищили багаторічні кліматичні норми — Метео Фарм

За даними моніторингу Метео Фарм, перша декада березня видалась найтеплішою з середніми температурами +7…+10ºC.  Протягом другої та третьої декади березня велась запекла боротьба з арктичним повітрям, воно то наступало, то поступово витіснялось теплими повітряними масами. Але не зважаючи на похолодання, протягом березня було досить сонячно, особливо в Донецькій, Луганській, Закарпатській, Запорізькій, Херсонській та Вінницькій областях. Найбільш хмарними виявились Сумська та Чернігівська області.

Завдяки арктичному повітрю, опади спостерігались не тільки у вигляді дощу, а й у вигляді снігу. Але в більшості областей місяць був скупим на опади. Найбільша кількість опадів випала на Заході, особливо в Закарпатській області їх сума перевищила норму. В Івано-Франківській, Волинській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій областях кількість опадів перебувала в межах норми, на решті території опадів випало менше багаторічної кліматичної норми. В Херсонській області випала мінімальна кількість опадів. Порівняти кількість опадів випавших за березень 2019 та 2020 роки можна розглянувши діаграму.

Середня температура повітря березня перевищила багаторічні кліматичні норми в північних, східних, південних та центральних областях на 6-7ºC, на Заході на 2-5ºC. Загалом середньомісячна температура повітря в західних областях перебувала у межах +5…+6ºC, на Півночі та Сході +6…+7ºC. В центральних областях +7…+8ºC, на Півдні температура коливалась від +8 до +9ºC вище нуля. Максимально температура підіймалась до +24ºC у Херсонській області. Також високими температурними показниками +22…+23ºС відзначились Східні, південні області, та Дніпровська область. Максимальні температури зафіксовано в першій декаді березня. Мінімально температура опускалась майже до -9ºС морозу в Івано-Франківській області. Також мінімальні температури -7…-6ºC зафіксовано у  Львівській, Закарпатській та Чернівецькій областях, на решті території мінімальна температура знаходилась в межах -5…-4ºC морозу. Мінімальні температурні показники припали на кінець другої декади та початок третьої декади.

Середньодобова температура ґрунту на Заході, Півночі коливалась від +6 до +7ºC, в Центральних та Східних  областях +7…+8ºC. В Південних областях середньодобова температура склала +8…+9ºC. Мінімальна температура ґрунту на території України зафіксована протягом третьої декади березня в Закарпатській області та досягла майже -4ºC морозу, на решті території мінімальна температура ґрунту знаходилась у межах -2…-1ºC

Середня швидкість вітру знаходилась в межах 4-5 м/с. Максимальна швидкість вітру 22 м/с зафіксовано в Північних області. В Закарпатській області швидкість досягала 21 м/с, на решті території 13-19 м/с. Сильні вітри панували на протязі другої та третьої декади. Протягом місяця на всій території України переважав вітер південного напрямку.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту 20-23% на Півдні та в Чернівецькій, Кіровоградській, Черкаській областях. Найкраще зволожені землі 28% в Закарпатській області. Порівнюючи березень 2020 року з березнем 2019 року, можна відмітити, що запасу продуктивної вологи у 2019 році було більше ніж наразі.

Показник вологості повітря в березень 2020 року коливався від 59% до 65%, у 2019 році цей показник знаходився в межах 63-76%. Атмосферний тиск — в межах 763-764 мм.рт.ст.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.