1 квітня 2020, 14:00, Насіння

В Івано-Франківській області майже завершили сівбу ранніх ярих культур

За словами директора департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА Івана Андріїшина, загальну площу посівів прогнозують на рівні 375 тис. га. Озимина займає 94 тис. га, як і в попередньому сільгоспсезоні. Рослини перезимували в доброму та задовільному стані .

«Яровину посіяли, розсада овочів — у парниках. На поля не пересаджували. На землі ще можна зробити передишку. А от до худоби треба йти щодня. Дотримуємося рекомендованих Міністерством охорони здоров’я рекомендацій. Забезпечуємо працівників дезрозчинами, захисними масками. Обмежуємо контакти. В колективі — здебільшого молодь. Найбільша група ризику — селяни старшого віку. Тож здійснюємо роз’яснювальну роботу і в громадах», — розповіла голова ФГ «Прометей» із Коломийського району Орися Книшук.

Заступник голови постійної комісії Івано-Франківської облради з питань аграрної політики та земельних відносин Богдан Тимофійчук розповів, що похолодання суттєво вдарило по озимині. Так, 15—16 березня було 11 градусів морозу. Площі з озимим ячменем розляглися, хоч досі мали хороший туpгор. Рослини отримали опіки, обмороження. Особливо на прогонах, горбах. То, звісно, не критично. Бо перші листочки відімруть, точка росту не пошкоджена, вузел кущення — на глибині 2—3 см. Але 10—15 відсотків урожаю втрачено. Щодо ріпаку, то рослини також пошкоджені. Ті, що ввійшли в зиму слабенькими, — вимерзли.

Все за тегом #посівна
Читати

«Останні морози на Прикарпатті з невеличким снігом — уже не такі стресові для рослин. Однак після потепління доведеться прийняти низку невідкладних заходів для реанімації посівів шляхом внесення біостимуляторів росту із добавкою фунгіциду. Щоб залікувати ранки, тріщини, що їх отримали листочки озимини», — акцентував Богдан Тимофійчук.

До похолодання активно використовували погожі дні й на городах. Подекуди навіть садили картоплю. Селяни свідомі того, що треба дотримуватися обмежувальних заходів, користуватися індивідуальними засобами захисту.

Буває, що від сусідів «захищає» ще й димова завіса. Випадки спалювання торішньої рослинності дуже поширені. Рятувальники цієї пори ліквідують щодоби десятки пожеж у екосистемах.