30 березня 2020, 14:40, Світ

Через COVID-19 сільське господарство Італії під загрозою

 Сектор сільського господарства в Італії зараз зазнає значних збитків. Хоча в країні вдалося забезпечити ланцюг поставок продовольства, товарообіг зменшується через низку факторів. Ресторани закрилися, а попит на свіжу продукцію впав, оскільки споживачі частіше запасаються та купують сухі товари.

Коронавірус вразив Італію в найгірший час, адже на початку весни аграрії повинні готувати поля для врожаю для забезпечення стабільності та прибутків у найважливішому економічному секторі заявили фермери та виробники продукції країни.

«Фермерам потрібні люди на місцях для внесення добрив, обрізки, прополки чи збирання деяких ранніх культур —  і це все стає проблемою. Прикро, тому що це все відбувається в березні, в той же час, коли сільськогосподарські операції починаються після зими», — сказав професор університету Туссії.

Андреа Фасолі не може зібрати свою продукцію. Сезонні працівники, які регулярно приїжджають до Італії, особливо зі Східної Європи, залишилися вдома, залишивши італійські ферми без достатньої кількості робочої сили.

«Щороку я наймаю 25 сільськогосподарських робітників, усі з Румунії. Вони приїжджають сюди на період збирання врожаю, починаючи з березня до кінця травня. Цього року їх є лише п’ять, які прибули до закриття кордонів. Сьогодні ми робимо все, що можемо. Але я не знаю, як довго будемо продовжувати. Напевно, будемо змушені пускати продукти на гниль у поля», — зазначає власник господарства..

По всій Італії багато фермерів стикаються з тією ж дилемою, що і Фасолі. Цього року бракує близько 370 000 робітників — переважно з Румунії, Болгарії та Польщі, —  повідомляє Coldiretti, найбільша в країні асоціація фермерів.

Карантин суттєво не вплинув на початок весняної посівної в Україні — експерт
Читати

«Коронавірус зупинив сезон посіву ярих культур, таких як кукурудза та соняшник, а також з'явився у важливий час для літніх плодів. Закриття кордонів може поставити під загрозу переробку та ранні врожаї фруктів та овочів, оскільки десятки тисяч сезонних працівників з таких країн, як Румунія та Албанія заблоковані», — сказав Массіміліано Дріансанті, президент італійської сільськогосподарської асоціації Confagricoltura.

Епідемія є останньою з низки труднощів, з якими стикаються італійські фермери, зазначають експерти сільського господарства, після того, як похмура погода в 2018 році скоротила вдвічі скорочення виробництва оливкової олії та встановлені американські тарифи на деякі італійські продукти у 2019 році. 

Переклала Наталія Демчук, SuperAgronom.com