30 березня 2020, 18:30, Урожай

Коливання температур та опади стримали розвиток шкідників озимих культур

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, зокрема, в Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській областях Степу, подекуди Лісостепу в озимині, розміщеній після стерньових попередників, продовжується живлення личинок хлібної жужелиці за чисельності 0,2-1, макс. в осередках (Запорізької та Херсонської обл.) З-3,2 екз. на кв.м..

«Особливістю поточного року є наявність личинок всіх віків, так середній віковий склад виявлених личинок становить: І вік — 10% (пізній посів), II вік — 46%, III — 44%. Шкідником пошкоджено 2-10% рослин (локальні осередки)», — йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що за прохолодної погоди звітного періоду злакові блішки, цикадки мляво заселяли та пошкоджували посіви озимих зернових культур у південних областях. У Степу на 12-45% обстежених площ озимих культур, переважно з країв полів, за чисельності 0,5-1 екз. на кв.м піщаним мідляком пошкоджено до 1% рослин. У Київській області відмічено відродження личинок мухи-опомізи, які за чисельності 4-6 екз. на кв.м пошкодили до 1% рослин озимини.