27 березня 2020, 13:15, Урожай

На Вінниччині фахівці оцінили стан посівів озимих культур

Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Микола Ткачук.

«Наразі 92% посівів перебувають у доброму і задовільному стані. Лише у межах 5-7% — це посіви слабкі і зріджені. Утім, за сприятливих погодних умов у даному вегетаційному періоді вони мають усі шанси «активізуватися». Тим більше, що аграрії вже здійснили перше підживлення озимини», — повідомив посадовець

За його словами, тимчасове зниження температур з відчутними мінусовими показниками на озимину особливого впливу вже не справляють.

«Рослини, звісно, відчувають певний стрес і їхній ріст дещо пригнічується, але в цілому відчутного негативного впливу на стан посіві не буде. Але такі погодні умови витягують з поверхневого шару ґрунту продуктивну вологу, — оце погано. Тому аграрії намагатимуться у максимально стислі терміни виконати відповідну роботу», — повідомив Микола Ткачук.

Зазначається також, що потреба сільськогосподарських підприємств у паливно-мастильних матеріалах на весняно-польові роботи становить близько 23 тис. тонн світлих нафтопродуктів (дизельне паливо) і майже 8 тис. тонн бензину. Загалом, усі підприємства ними забезпечені.

«Нам потрібно на весь комплекс весняно-польових робіт 23 тис. тонн насіння, на ярі зернові і зернобобові  ранньої групи — у межах 16 тис. тонн», — уточнив очільник обласного департаменту АПР.

Читати по темі: Проблеми з озимими після теплої зими. Як уникнути хвороб?