SHARE
АНАСТАСІЯ АВРАМЧУК
28.05.2020

Трипси:

Засоби та препарати проти шкідників.
Урожай в безпеці
Сисні шкідники щорічно шкодять польовим та овочевим культурам. І шкода ця доволі серйозна. Ряд бахромчастокрилі, або трипси, один і з найбільш поширених (в Україні зустрічається понад 250 видів) і шкодочинних. Вони живляться рослинним соком, за рахунок чого знижуються якісні та кількісні показники вирощенної продукції — натура зерна, кількість зерен в колосі тощо. Особливо небезпечними ці шкідники є для овочевих культур, оскільки урожай втрачає товарність, ускладнюється його збирання і найголовніше — така продукція псується при зберіганні у сховищах. Є серед трипсів і карантинні види.

Незважаючи на те, що деякі види трипсів карантинні, їхнє розповсюдження територією України викликає велике занепокоєння у аграріїв. Тож саме про способи боротьби з трипсами поговоримо у новому випуску проекту АнтиКарантин, спільного з компанією FMC, одного з найбільших виробників захисту засобів рослин у світі.

Трипси: шкодочинність

Трипс пшеничний (Haplothrips tritici Kurd), ряд Thysanoptera, род. Флеотрипси- Phloeothripidae. Поширений по всій Україні. Пошкоджує озиму та яру пшеницю. Монофаг. Доросла комаха темно-коричневого, майже чорного кольору, завдовжки 1,5-2 мм. Личинка 1,4-1,8 мм завдовжки. Зимують личинки в прикореневих рештках, в ґрунті та овочесховищах. Haвесні пробуджуються з підвищенням температури поверхневого шару ґрунту до 80С. Перетворення на пронімфу, німфу та дорослих комах відбувається з кінця квітня до середини травня. Їхній виліт розтягнутий у часі і триває понад місяць. Заселяють посіви пшениці в фазу виходу в трубку-колосіння, де живляться й розмножуються. Самиці відкладають яйця (до 50) на лусочки й стрижні колоса. Через 6-7 діб відроджуються личинки, які живляться соком зерна й колоскових лусочок. Зазвичай вони зосереджуються у борозенках зерна, заповнюючи простір між зерном i лусочками. Внаслідок пошкоджень
Пшеничний трипс (Haplothrips tritici)
Пшеничний трипс (Haplothrips tritici)
колоски деформуються, утворюється білоколосість, маса зерен знижується на 8-12%, на них з'являються жовто-бурі плями, зерно зсихається, стає щуплим. Перед збиранням урожаю личинки стають повнозрілими й мігрують в ґрунт, де і зимують. Розвивається в одному поколінні.
Життєвий цикл трипсів
Тютюновий трипс (Thrips tabacii Lind.), ряд Thysanoptera, род. трипси — Thripidae. Поширений в Україні повсюдно в відкритому і закритому ґрунті. Пошкоджує капусту, томати, цибулю, тютюн, огірки та інші овочеві культури. В закритому ґрунті при живленні фітофаг надає перевагу рослинам огірка. Імаго світло-жовтого або коричневого забарвлення, із тонким видовженим тілом, завдовжки 0,8-0,9 мм, вузькими крилами з бахромою волосків по краях та 7-члениковими вусиками. Яйця брунькоподібної форми, білі, розміром 0,26*0,12 мм. Личинки за формою тіла схожі на дорослих особин, безкрилі, в першому віці білуваті, в другому-третьому — світло-жовті. Німфи жовтуватого кольору,із зачатками крил, що зазвичай заходять за середину черевця. Зимує імаго під рослинними рештками або у верхньому шарі ґрунту, та в сховищах, між лусками цибулі чи під листками капусти. Відразу після висаджування розсади в ґрунт фітофаги мігрують на рослини, й після нетривалого додаткового живлення починають відкладати яйця. Самиця проколює яйцекладом губчасту паренхіму нижнього боку листка й відкладає до 100 яєць (3-4 на добу), з яких через 5 днів з'являється перше покоління. Розвиток одної генерації шкідника триває від 22 до 30 днів, а впродовж вегетації культур встигає розвинутись 6-8 поколінь. Їх кількість суттєво варіює від абіотичних факторів. Слід відмітити таку закономірність — чим вища температура і нижча вологість повітря, тим більша кількість поколінь генерується фітофагом. При живленні цих комах утворюються світло-жовті кутасті плями з численними дрібними чорними крапками-екскрементами шкідника, з нижнього боку листка. При сильному пошкодженні листки буріють і засихають, що сильно пригнічує рослини, а інколи можлива і повна їх загибель. Капуста особливо сильно страждає в фазу формування — дозрівання головки. При пошкодженні рослин культури трипсами на головках проявляється безліч коричневих плям, іноді суцільно. Вони утворюються в результаті ороговіння тканини листка в місцях проколів комахою. По мірі росту рослини ці плями збільшуються в розмірах, головки втрачають товарний вигляд, і стають непридатними для подальшої переробки та зберігання. Для подальшої реалізації такої продукції доводиться знімати практично з кожної головки по 5-6, а іноді і 10-15 листів, що призводить до прямих втрат урожайності культури (від 5 до 10%).
Тютюновий трипс
Тютюновий трипс
(фото http://www.pisvojvodina.com/)
Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.), ряд Thysanoptera, род. трипси — Thripidae. Карантинний шкідник. За даними Держпродспоживслужби, виявлений у польових умовах на квіткових: троянда, гвоздика, гладіолуси, гербери; плодових: абрикос, груша, нектарин, персики, слива; овочевих: солодкий горох, огірки, перець, томати, морква; ягідних: суниця; технічних: буряки, бавовник; бобових культурах, цитрусових, винограді, а також знаходиться на квіткових і овочевих культурах в закритому ґрунті і постійно розширює свій харчовий раціон. Походить з Північної Америки, з 1980-их років поширюється світом, в т. ч. і в Україні. Дорослий трипс завдовжки до 2 мм. Самиці світло-жовті або темно-коричневі, за розміром дещо менші за самців. В закритому ґрунті розвивається цілий рік, даючи при цьому до 15 генерацій. Самиця в середньому відкладає 40 (максимально до 95) яєць у квіткові бруньки. Імаго і личинки пошкоджують бруньки, листя, бутони, квітки висмоктуючи з них сік. Ушкодженні органи недорозвинуті, бутони обпадають, квітки не повністю розкриваються. Окрім прямої шкоди цей шкідник може також приносити шкоду опосередковану. Західний квітковий трипс є переносником вірусу плямистого в'янення томатів (TSWV) та вірусу смугастості тютюну (TSV). Накопичувати віруси здатні лише німфи.
Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis perg.)
Західний квітковий трипс
(фото https://uk.wikipedia.org/)

Заходи боротьби: як ефективно контролювати трипсів?

Про заходи боротьби із трипсами та дієві засоби проти цих шкідників розповів Володимир Салієнко, фахівець із розвитку препаратів компанії FMC.
Агротехнічними заходами захисту від пшеничного трипса слугують лущення стерні та зяблева оранка, які дещо знижують зимуючий запас шкідника. Пшеничний трипс розмножується особливо інтенсивно в посушливі роки, але одночасно високі температури й cyxoвії згубно впливають на його розвиток. Зниженню чисельності шкідника також сприяє підвищена вологість ґрунту в осінній період й навесні. Проти тютюнового трипса слід поєднувати хімічний та біологічний метод контролю. Проти західного квіткового трипса застосовуються карантинні заходи, насамперед знищення його осередків, що унеможливлює подальше його поширення,
— каже Володимир Салієнко.
Взагалі надійний контроль цих шкідників можливий при застосуванні лише комплексного підходу — комплексу біологічних, карантинних та агротехнічних засобів. Але основним все ж залишається хімічний метод контролю.
Пшениця озима
У посівах зернових колосових культур трипс не становитиме проблеми, якщо поєднувати хімічні обробки препаратів. Наприклад, при запланованій обробці пшениці фунгіцидами у фазу прапорцевого листа та цвітіння, потрібно обов'язково добавляти до них інсектициди. Компанія FMC має ряд дієвих інсектицидів для захисту зернових культур. Одними з них є Вантекс® та Ф'юрі®, які вдало поєднуються в бакових сумішах з фунгіцидами і належать до хімічного класу піретроїди, а Вантекс, зокрема є найновішим представником цієї групи і має найсучаснішу препаративну форму – мікрокапсульована суспензія. Крім того, після цвітіння, для захисту від пшеничного трипса, коли формується або наливається зернівка, доцільно застосувати фосфорорганічні препарати Данадим® Мікс і Данадим® Стабільний, які володіють сильною системною дією і тривалий час захищатимуть культуру від шкідника. Адже саме такий продукт є найбільш потрібний в цей період, тому що коли шкідник вже проник під колосові лусочки - його проконтролювати контактними інсектицидами вже неможливо. Критерієм доцільності хімічних обробок пшениці озимої проти пшеничного трипса є економічні пороги шкідливості. На початку колосіння — 10-15 на 1 стебло, у фазу молочної стиглості — 40-50 личинок на 1 колос.
Овочеві культури
Інсектицид Ексірель® є представником найновішої групи препаратів – антраніламіди. Він зареєстрований та ефективно використовується на томатах в нормі 0,5 л/га - 1,0 л/га , на капусті — 0,75 л/га - 1,0 л/га та на цибулі — 0,75 л/га - 1,0 л/га для захисту культур від широкого спектру шкідників, таких як: комплекс совок, попелиці, цикадки, видів біланів , капустяної совки, капустяної молі, капустяної попелиці, хрестоцвітних блішок, цибулевої мухи і, що найважливіше інсектицид контролює трипса. Для досягнення відмінного результату Ексірель® потрібно застосовувати двома послідовними обробками з інтервалом 10-12 днів. Найкраще застосувати Ексірель® на ранніх фазах розвитку культури і , що дуже важливо при ранній появі шкідників. Препарат викликає швидку зупинку живлення фітофагів, унеможливлюючи пошкодження ними культур. Для отримання кращої ефективності особливо проти сисної групи шкідників до інсектициду Ексірель® потрібно обов'язково додавати багатофункціональний ад'ювант на основі рослинної олії Кодасайд у нормі 2,0 л/га, який дозволяє препарату краще закріпитися на обробленій поверхні рослин.
Через те, що личинки тютюнового трипса через 8-10 днів після відродження мігрують в ґрунт для подальшого розвитку, основна частина німф недоступна для більшості хімічних засобів захисту рослин. Тому при швидкому зростанні його чисельності та на пізніх етапах розвитку капусти для ефективного контролю чисельності фітофага доцільно застосовувати інсектицид Фуфанон® компанії FMC у нормі 1,2 л/га самостійно , а також у бакових сумішах з іншими препаратами,
— зазначає Володимир Салієнко.
Як бачимо, трипси доволі специфічні шкідники. Різна фенологія, екологічні особливості ускладнюють обмежувальні заходи. Саме тому боротьба з трипсами вимагає особливої уваги.
АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА: Є ПРОБЛЕМА — Є І РІШЕННЯ
Выполнено с помощью Disqus